Nyheter

Svensk robottillverkare ökar takten

Sven Ståhl, vd för robottillverkaren Wemo

Den svenska robottillverkaren Wemo slog ihop sig med sin tyska konkurrent Hahn. Fusionen gick bra och nu ser företaget mycket ljust på framtiden.

Precis intill E4:an i Värnamo ligger Wemos fabrik. Där tillverkas robotar, specialdesignade för plastindustrin. Man kan säga att Wemo är en högteknologisk spets i den berömda småländska företagarandan. Bröderna Olof, Bengt och Sven Ståhl har byggt företaget från grunden. Idag omsätter man 180 miljoner kronor och säljer industrirobotar till hela Europa, USA och har även en fabrik i Tyskland och Indien.
För ett år sedan togs ett mycket viktigt steg för Wemo. Då fusionerades Wemo med Hahn, den delen av det tyska automationsföretaget som sysslade med samma sak som Wemo, tillverkning av robotar för plastindustrin.

Volymökning nödvändig

– Vi är nöjda med vad vi har gjort under det här året, men det har varit mer arbete än vi trodde, berättar Sven Ståhl, som är yngst av de tre ägarbröderna och företagets vd.
Wemo efter fusionen innebär att bröderna Ståhl nu delar på ägandet med Hahn och att produktionen ökar i anläggningen i Värnamo.
– Det är en ganska mjuk process. Vi fasar ut modeller efter hand, utvecklar nya modeller och lägger tillverkningen av dem i Värnamo.
Det handlar om att ta det bästa av två företag.
– De har varit bra på stora robotar och vi på små. Vi har tittat på vad de har gjort och implementerat det i de nya robotarna.
Det har varit ett intensivt år för Wemo. Sammanslagningen är en resa i sig, samtidigt har man ökat försäljningen med 20 procent organiskt.
– Att göra en 20-procentig ökning samtidigt som man slår ihop två bolag, det har inneburit en hel del arbete.
Men det var å andra sidan planen. Högre volymer ska skapa ännu bättre förutsättningar för utveckling.
– Vi måste öka volymerna för att kunna utvecklas på lång sikt, så det var ett väldigt viktigt steg för oss.

Behåller kontrollen

Det tyska företaget Hahn är ett större företag än Wemo. Nu är Hahn delägare i Wemo. Men man behåller kontrollen i Värnamo, menar Sven.
– Det fanns en anledning till att Hahn kom just till oss, och det är att de anser att vi har kompetens att sköta det här företaget.
Men åndå. Det är tre bröder som skött företaget sedan starten. De känner varandra utan och innan. Och nu skulle det helt plötsligt finnas en part till i styrelserummet.
– Vi tänkte först; hur ska detta gå? Men varför skulle det bli problem egentligen? Det gäller bara att vara tydlig och överrens från början. Vi har skrivit ett enormt detaljerat aktieägaravtal, så allt finns på papper. Om det dyker upp frågor så vet vi precis vad vi ska göra.

Fler länder och fler robotar

Även om tillverkning flyttar från Tyskland till Sverige så investerar Wemo i Tyskland också.
– Där har vi service, showroom och även en del tillverkning. Det är för det mesta dit våra kunder i Europa kommer. Det är närmare att åka till Tyskland än Sverige för de flesta européer.
Sammanslagningen innebär att Wemo nu har tillgång till ett större återförsäljarnät. En del länder har man blivit starkare i, som England och USA, där Hahn var starka sedan tidigare.
Planen är att öka ännu mer.
– Framför allt ska vi ha ut fler robotar. Vi vill även komma in i fler länder. Men vi är väldigt noga med att ha bra koll på de länder vi ska gå in i.
Utvecklingen och ökningen av försäljningen i världen märks i anläggningen i Värnamo. Organisationen blir större.
– Vi har anställt sex nya medarbetare i år och kommer att behöva ännu fler framöver, säger Sven Ståhl.

Wemo robottillverkare
Sven, Bengt och Olof Ståhl vid Wemos anläggning i Värnamo.

 

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *