Nyheter

Bygger 3D-skrivare på sex kubikmeter!

Jacob Lundin på BLB industries med stor 3D skrivare

Stora 3D-skrivare är BLB Industries specialitet. Nu bygger de ännu större. En maskin på sex kubikmeter är under byggnation.

På Elmia subcontractor hittar vi ett intressant ungt företag. BLB industries från Värnamo tillverkar jättestora 3D-skrivare. Deras skrivare väcker intresse över hela världen. Men hittills är det få svenskar som har upptäckt företaget och möjligheter med de stora skrivarna.

Vad hoppas ni få ut av mässan?

– Vi vill sprida budskapet om att vi existerar, visa vilka vi är och vad vi gör, säger Jacob Lundin, som är en av ägarna.

Ni är mer kända internationellt än i Sverige, hur kommer det sig?
– Till en del beror det nog på att det i många länder finns bidrag till företag som investerar i ny teknik. I Dubai till exempel, satsar staten hundratals miljarder på investeringar i 3d-skrivare.
En orsak till att BLB industries är heta internationellt är att man utvecklat riktigt stora skrivare, som skriver ut stora produkter snabbt. Nu har man börjat bygga sin största maskin hittills.
– Vi håller på att bygga en maskin på sex kubikmeter nu och vi har en order på väg in, på en lika stor maskin.
Sex kubikmeter är en rejäl uppskalning jämfört med de skrivare som BLB har byggt hittills. Den som står i fabriken i Värnamo, som de också använder för att göra utskrifter på beställningar med, är på två kubikmeter. Den har man använt att skriva ut grejerna som syns på bilden, tyrannosaurus rex – huvudet till exempel, möbler och till och med hela väggar till bostäder.

Vem är det som beställt den stora skrivaren?
– Det kan jag inte berätta än, det är hemligt.
Men Jacob avslöjar att det finns ett visst intresse från stora svenska företag nu. Annars kommer ordrarna från resten av världen.
– Det kommer från Indien, Tyskland, England och flera andra europeiska länder.

Känns det inte konstigt att operera från lilla Värnamo och ha hela världen som marknad?
– Nej, inte särskilt. Här finns det många företag som man inte ens vet vilka de är om man inte bor här, men som är jättekända ute i världen.

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *