Nyheter

Företagande, kampsport och militär inspiration

Peter Thalin Inneklimat Värnamo

Peter Thalin har tagit ventilationsföretaget Inneklimat från 25 till 70 miljoner i omsättning, på fyra år.
Hans företagsfilosofi är inspirerad av militär organisation och kampsport.

Det märks med en gång att det är ett ventilationsföretag när man stiger in på Inneklimats kontor i Värnamo. Luften är frisk, sval och behaglig. ”Här skulle man ha ett kontorsrum”, är min första tanke. Man vill liksom stanna i den miljön.
Dagens ventilationssystem är fylld med avancerad teknik. Det är datorsystem som reglerar lufttillförsel, i samarbete med värmen och hur länge folk varit i rummet.
– Vi har flera olika märken och typer av ventilation i de olika rummen i huset. Det var en tanke vi hade från början när vi byggde, att vi skulle kunna visa kunder hur de olika modellerna fungerar, berättar Peter.

Peter Thalin Inneklimat Värnamo
Peter Thalin äger Inneklimat. Mer info om företaget här.

Snabb utveckling

Peter tog över ventilationsverksamheten från Skanska 2006 (där han var anställd tidigare), tillsammans med två kompanjoner och bildade Inneklimat. Sedan 2010 äger han moderbolaget själv (dotterbolagen i Gislaved och Nybro har delägare). Nu finns Inneklimat i Värnamo, Gislaved, Nybro och Jönköping.
Utvecklingen har gått snabbt under de tio åren.
– När vi tog över 2006 omsatte vi 20-25 miljoner. Mellan 2006 och 2010 omsatte vi mellan 25 och 30 miljoner om året. Nu omsätter vi 70 miljoner, säger Peter.
– Det har gått lite för snabbt, erkänner han.
Snabb tillväxt innebär mycket jobb för entreprenören. Men samtidigt; att tacka nej till jobb ligger inte i Peter Thalins natur.
– Man måste vara på hugget. Tvekar man att ta ett jobb, då är det någon annan som tar det. Så är det bara.

Vad är skillnaden mellan att vara anställd i ett företag som Skanska och att driva eget?
– Vi drev det som eget under Skanska, så det är ingen skillnad. Men pengarna stannar i Värnamo nu.

Dränkt i vattenhon

När Peter berättar anekdoter ur sin karriär får man många tillfällen att säga ”Jaha”, ”Åh” eller ”var det du???”. Åtminstone för en gammal Värnamobo som jag.
– Jag började på Åminne bruk, säger Peter.
– Åh, säger jag, för järnbruket i Åminne är grov Värnamonostalgia.
– Där fick man lära sig jobba. Höll man inte arbetstempot blev man dränkt i en vattenho, tills man kippade efter andan, säger Peter och ler vid minnet.
– Min farsa sa alltid ”glöm aldrig var du kommer ifrån Peter”, och jag kommer från Åminne bruk.
Peter blev lokalkändis redan som tonåring, när han var med och bildade punkbandet Akupunktur. Alla Värnamobor i rätt ålder kommer ihåg det bandet. Det var minst sagt en färgklick i Värnamo i det begynnande 1980-talet.
– Vi startade skivbolaget Åminne Räkords och arrangerade punkfest i Åminne. Det kom 250 pers och polisen hälsade på under kvällen. Det piggade upp!

Militär inspiration

Men det blev aldrig någon punkig anarkist av Peter. Han svängde sitt liv i 180 grader och blev yrkesmilitär istället och gjorde FN-tjänst.
– Jag skulle ju bli vapenvägrare. Istället gjorde jag över tre år i det miltära. Men jag tror att jag behövde det. Det var nyttigt.
Sina erfarenheter därifrån har han tagit med sig in i sitt eget organisationsbygge.
– Vi har en militär organisationsstruktur. Tio man och två chefer. Du fungerar det bäst.
– Så har isrealerna alltid organiserat sina specialstyrkor.
Peter betonar att det inte är frågan om kadaverdisciplin, utan mer själva organisationsramen. Militären har utmesjslat sin organisation för att fungera effektivt i skarpt läge, så där finns att lära även för en civil chef. Grupperna blir självgående i denna struktur. Det finns alltid en chef som kan ta över om den andra är borta. Gruppcheferna har ansvar för att projektera, räkna på jobb.
– Då kan man aldrig skylla på att någon annan har räknat fel.
Gruppstorleken tio man är optimalt, menar Peter.
– Blir det tolv, tretton så blir det för stort, då tappar man översynen.
I större grupper kan det skapas informella strukturer, som kan bli kontraproduktiva.

Svarta bälten

Idrott är en annan stark inspirationskälla för Peter. Han har själv svart bälte i jujutsu (4:e dan) och svart bälte i karate (1:a dan). Mer om Peters kampsportskarriär kan du läsa här.

Vad har du med dig från kampsporten?
– Viljan, tror jag.
Tränar man hårt så lär man sig att kämpa igenom situationer, även utanför idrotten. Det är en rekryteringsgrund för Peter. Det är flera i organisationen som har idrottsbakgrund.
– Vi har ju Johan Ingeholt, som har EM-guld och VM-silver i jujutsu och Dan som också kommer från jujutsun. (Dan är vd och delägare i Inneklimat Gislaved och Johan är vd och delägare i Inneklimat Nybro).
Även andra sporter är representerade på företaget.
– Vi är mest individualister, så vi behöver anställa fler som kommer från lagsporter. De är bra på att hålla ihop en grupp, medla mellan olika viljor.

Fortsätta växa

Vad tror du om framtiden. Ska ni fortsätta etablera er på fler orter?
– Ja, med rätt person. I Nybro startade vi från scratch. Det har gått bra, men jag vill inte göra det igen. Men får vi samarbete med någon som redan har ett bra nätverk på en ort så kan det bli aktuellt.
Men den närmaste framtiden är det annat än ventilationsteknik som snurrar i Peters huvud. Efter kampsportkarriären började han att träna hundar och tävlar nu i IPO (spår/lydnad/skydd).
– Jag sa till mig själv; om fem år ska vi kvalificera oss till VM.
Nu har det snart gått fem år och Peter ska till VM med sin hund Gaston.
– Man måste ha ett mål med det man gör, säger Peter.
Och det är väl en devis som på ett bra sätt sammanfattar företagandet, idrotten och livet i största allmänhet.

Thomas Lundh
Redaktör
070-8830664
www.seokompetens.se

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *