Nyheter

”Vi behöver alltid nyanställa”

Aktiv bemanning

Jobba jobba jobba, är Aktiv Bemannings slogan. Och det kan man säga samlar hela bemanningsbranschen i ett nötskal. För jobb är vad det handlar om. Nu på våren är det extra stor efterfrågan dessutom.

– Det går i en cykel, det har det alltid gjort, säger Göran Norgren.
– Nu drar det igång och efterfrågan ökar under våren. Många företag har mycket de behöver få klart innan semestern.
I Småland handlar Bemanningsbranschen ofta om industri och lager. Det är tyngdpunkten även för Aktiv Bemanning. Omsättningen av personal är nästan svindlande.
– Sedan vi startade (2003) har vi omsatt cirka 1 100 anställda.
Med tanke på att det är drygt 50 i verksamheten nu, så är det lätt att förstå varför man hela tiden letar efter männisor som kan tänka sig att kliva in i bemanningsbranschen.
– Vi behöver alltid nyanställa, säger Jenny Johansson, som arbetar med nyrekrytering.
Att omsättningen av personal är hög i ett bemanningsföretag är naturligt.
– Många får ju fasta jobb i de företag de är uthyrda till. Och det är som det ska, det är en del av affärsidén. Vi har också en hel del som jobbar tillfälligt, innan de ska iväg och studera, säger Göran.

Aktiv lego
Ronny Lilja i arbete på Aktiv lego.

Krav för anställning

Akiv Bemanning jobbar inom GGVV (Gnosjö, Gislaved, Värnamo och Vaggeryd). I de fyra kommunerna finns det lite drygt 3 000 arbetslösa.

Det verkar ju finnas en nästan outsinlig källa för er att ösa nya anställda ifrån?
– På papperet är det många. Men i verkligheten är det inte lika lätt. Man måste uppfylla en del krav om man ska jobba hos oss. Språket är ett, man bör behärska svenska språket så att man kan läsa och ta muntliga instruktioner för att kunna utföra den arbetsuppgiften man är uthyrd till. Man måste också ha körkort och egen bil.

Man får vara beredd på att pendla om man ska vara bemanningsanställd?
– Avtalet säger 7,5 mil, med kontoret som utgångspunkt. Men så långt brukar vi inte skicka våra anställda. Det blir inte bra om man ska tvingas gå upp så tidigt på morgonen och sedan pendla i en timme innan man kommer till jobbet.
Bemanningsbranschen har utvecklats enormt sedan Göran Norgren började i branschen.
– Vi var tre – fyra bemanningsföretag i den här regionen då. Nu är det 17.
När man är ute och besöker industrier ser man ofta folk på golvet med arbetskläder från olika bemanningsföretag. Idag är det ett naturligt inslag. Men så har det inte alltid varit.
– I början fick vi från bemanningsföretagen ofta lära företagen hur man kan ha nytta av oss.

Lön efter bransch

Tillfälliga arbetstoppar är ett givet scenario när man anlitar ett bemanningsföretag. Men också för att hitta långsiktiga lösningar. Det har blivit ett sätt att rekrytera fast personal. Företaget och den bemanningsanställe får ju tillfälle att känna på varandra, se om de trivs ihop.

Vad tjänar man som bemanningsanställd?
– Det följer kollektivavtalet på den plats man jobbar på. Så det kan skilja en del från företag till företag, beroende på vilket avtal de går under. Man ska ha en lön som motsvarar den genomsnittliga lönen i den gruppen där man arbetar. Vi ska inte dumpa några löner. Det är viktigt att hålla på avtal.

Det finns bemanningsföretag som fuskar med det också?
– Jag skulle vilja säga att svenska bemanningsföretag är till 95 procent rena, de följer avtal och regler. Du kanske tänker på utländska bemanningsföretag som är inne i Sverige men som inte följer svenska avtal och regler. Det är något jag bara läst om. Jag har inte stött på det själv.

Ni behöver ständigt nyanställa, säger ni. Men vilka yrken söker ni?
– Vi jobbar mest mot industriföretag. Det är allt från enklare monteringsjobb och liknande till kvalificerade yrken, som cnc-operatörer, svetsare och liknande.

Aktivgruppen
Göran Norgren vi Aktivgruppens lokaler på Repslagarevägen i Värnamo.

Fakta: Aktivgruppen

Aktiv Bemanning ingår i Aktivgruppen, som består av tre bolag. Aktiv invest, som är moderbolag och som äger fastigheten på Hornaryd i Värnamo, där alla tre företegen huserar. Där har man även uthyrning av kontorsrum och lagerplatser. Aktiv Bemanning, som är själva bemanningsföretaget och Aktiv Lego, som är precis som det låter, ett legoföretag. Man tar in monteringsarbete och annat på lego, i sina lokaler på Hornaryd.
Göran Norgren är ägare och vd för moderbolaget. Jimmy Lähtomäki är vd för Aktiv Bemanning och även delägare.

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *