Nyheter

Naturmaterial är framtiden!

twe Bredaryd ab Jionas Rylander

Råmaterial som ull, lin och hampa tar allt större del av non wowen-produkterna. Nygamla material som ersätter oljebaserade polyester.
– Naturmaterial är framtiden, säger Jonas Rylander, som  är vd för TWE Bredaryd AB.

twe bredaryd ab
Exempel på non-wowen produkt, en lampskärm.

Non wowen är precis som det låter – textilier som inte är vävda. Man hittar non wowen som fyllning i möbler, som isolering i hus, i interiörer i bilar och i blöjor, bland annat.
– Applikationerna är nästan oändliga, säger Jonas Rydell.
TWE är en tysk koncern som är specialister på non wowen. Det svenska dotterbolagat finns i Sporda, utanför Bredaryd. Folk i trakten känner fortfarande till företaget under det gamla namnet, Sporda vadd, men sedan några år tillbaka är det korrekta namnet TWE Bredaryd AB.
Det är en världsomspännande koncern, som är specialister på non wowen. Fabriken i Sporda har traditionellt en inriktning mot det man kallar comfort, alltså möbelindustri.

Naturmaterial till bilindustrin

– När jag började här 2008 hade vi över 90 procent till comfort, berättar Jonas.
Men den svenska möbelindustrin har flyttat mycket av sin tillverkning ur landet och det har gjort att man breddat sig och hittar kunder i andra branscher.
En stor användare av non wowen idag är bilindustrin. Man hittar det i hatthyllor, dörrsidor bland annat. Pressad non wowen kan man få i stort sett i vilka former som helst. Bilindustrin har höga krav på återanvändbarhet och där gör naturmaterialen stora insteg.
– Där används redan idag lin och hampa.
I och med att textilier har ljudabsorberande egenskaper lämpar det sig i bilinteriörer, men också som inredningsdetaljer i byggnader.
Ull är också ett naturmaterial som blir mer populärt. I Sporda använder man cirka 100 ton ull om året, med olika typer av slutkunder. Bland annat hamnar ullen som fyllning i ulltäcken som tillverkas av Värnamo Sängkläder.
– Det är en bra fiber. Hållbar. Ullen transporterar fukt, samtidigt som den håller värmen.

Återanvändning

Ullfiberns egenskaper kommer bäst till sin rätt i produkter som samspelar med människa. Därför blir den också allt populärare i möbelindustrin.
Men även om naturmaterialen gör insteg i marknaden, så domineras non wowen fortfarande av polyester. 80 procent av produktionen i Sporda är polyesterbaserad. Men även polyestern har miljöfördelar.
– En stor del av polyestern kommer från återanvända pet-flaskor.
Fabriken i Sporda har idag 18 anställda och tron på framtiden är stark.
– Non wowen-branschen växer, så vi ser ljust på framtiden. Inte minst med naturmaterialen. De försöker vi få in mer och mer. Det finns mycket kvar att göra!

twe bredaryd ab
TWE Bredaryd AB har sin anläggning i Sporda, utanför Bredaryd.

 

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *