Nyheter

Så undviker du IT-utpressarna

David Lundin Svenska Datorsystem AB

 

Ett virus som krypterar allt du har på din dator. För att få nyckel att låsa upp det igen måste du betala lösensumma. Det är ett bedrägeri som sprids på nätet just nu.

Ransomware kallas den här sortens bedrägeri. Det är organiserad kriminalitet som ligger bakom.
– Det har varit ett uppsving av den här typen av bedrägerier den senaste tiden, berättar Anders Ahlqvist, som är verksamhetsspecialist på polisens IT-brottscenter.
IT-skurkarna tar sig in med sina virus i folks datorer genom fejkade mejl. Det kan vara mejl som ser äkta ut, från myndigheter eller stora företag.
– Nyligen använde man Domstolsverket till detta. Fejkade mejl som talar om att du har fått en inkallelse till rättegång.
Men när man öppnade bilagan i det lögnaktiga brevet släppte man också in viruset i datorn.
– Det är klassisk bedrägerimetod. Man antingen lockar med något eller skrämmer.
När viruset väl tagit sig in i datorn är det svårt att bli av med.
– Det är virus som är supersvårt at knäcka, säger Anders Ahlqvist.

David Lundin Svenska Datorsystem
David Lundin, IT-tekniker.
Klicka här för kontakt.

Att ransomware kan vara ett verkligt problem är något som David Lundin ser i sin dagliga verksamhet. Han jobbar som IT-tekniker på Svenska Datorsystem AB och är ofta ute och hjälper kunder med deras datornätverk.
– Jag har sett det flera gånger hos kunder. Det kan dyka upp i bluffmejl som ser ut att komma från Postnord eller DHL, till exempel.

Vad brukar lösensumman ligga på?
– Det jag har sett är upp till 5 000 kronor, säger David.
Det är också Anders Ahlqvists erfarenhet.
– Det brukar ligga kring 400 euro, det är en avvägd summa, tillräckligt liten för att de som drabbas ska överväga att betala.
Utpressarna vill ha betalt i bitcoins oftast, det är ett anonymt betalningsmedel som är omöjligt att spåra.
Det är kanske inte själva lösensumman som är det mest obehagliga i att drabbas av denna typ av virus. Man kan förlora viktig information, som ligger lagrad i datorn.
– Det kan vara flera års arbete som ligger sparade, säger David.

Om man betalar, återställs datorn då?
– Det är ingen garanti att man får en nyckel om man betalar. Men jag känner till en som betalade 4 700 kronor och fick en nyckel. Det funkade ganska okej, även om inte alla filer blev helt återställda.
Polisens erfarenhet är att det inte brukar hjälpa att betala.
– Jag känner inte till något fall där man verkligen fått nyckel att låsa upp datorn igen efter att man betalat, säger Anders Ahlqvist.

Så, hur skyddar man sig mot denna brottslighet?
– Det finns inga superbra program mot dessa virus. Det bästa man kan göra är att se till att ha bra backup, säger David.
– Sedan är det att ha bra rutiner. Vara vaksam på mejl som ser konstiga ut.
Det är alltså inte mejlen i sig som innehåller skadligt virus, utan de följer ofta med i bilagor i mejlen. Så grundtipset är: öppna inte bilagor i mejl som ser lite konstiga ut. Det gäller alla typer av bedrägerier över nätet.
– Det gäller att hålla huvudet kallt som datoranvändare. Fråga sig själv om det är rimligt det som påstås i erbjudanden, säger Anders Ahlqvist.
Hur är det med molntjänster. Är man skyddad när man andvänder det?
– Nej, virus tar sig in i molnen också. En fördel med dem är att det kan finnas fungerande backup på dem, säger Anders Ahlqvist.

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *