Nyheter

Björn bjuder in till sitt nya galleri

Björn Inganäs Goma

I helgen får man passa på, då är det öppet hus på Goma, sedan måste man boka visningar särskilt.

– Jag hoppas jag får leva många år till, säger Björn Inganäs när vi står i det som är hans och Lars Okners nya galleri i Värnamo, Goma.
Björn är 71 år nu och har precis startat denna nya verksamhet. Han brinner för konsten. Och galleriet är ett konstengegemang som tagit materiell form.
– Det är kan bli något riktigt skoj att syssla med de sista åren, säger Björn och skrattar till.

Nässjöholms anda lever

Nu i helgen (23-24 april kl 12-16) är det öppet hus. Ska man se det här lite speciella galleriet gäller det att passa på nu. För sedan måste man specialboka visningar.
Det ligger skyddsrummet på Fredsgatan 25. Björn visar vägen genom lokalerna i huset, som tidigare inrymde Nässjöholm. Björn köpte fastigheten för några år sedan och driver det nu som företagshotell med flera företag som hyresgäster. Men andan från Nässjöholmstiden sitter kvar i väggarna. Björn har också fortsatt handel med neccessärer, som var en stor produkt för Nässjöholm. Det finns till och med kvar en viss tillverkning.
– Det är väldigt roligt att vi kan ha kvar produktion i huset, säger Björn.
Så det är ett i högsta grad levande hus. Här finns arkitekter, reklammakare, modeskapare, IT-konsulter med flera kreativa yrken representerade. Och inte minst Björn själv, med all sin energi. Och nu alltså ett konstgalleri.

I skyddsrummet öppnar sig världen

Konst av Lars Olof Loeld visas nu på Goma.
Konst av Lars Olof Loeld visas nu på Goma.

Björn öppnar de tunga järndörrarna som är ingången till galleriet/skydddsummet och det är en speciell känsla att stiga in i det vitmålade, fotstegsekande rummet. Konsten är placerad i rummet på ett självklart sätt. Som om rummet en gång var skapat för att inhysa bilder.
Skyddsrummet är i sig det inneslutna, ett gömsle för omvärlden. Det är omslutande att stiga in i det och då blir bilderna, skulpturerna, konsten som fönster mot världen, ut mot andra universa, kan man säga. Det blir lätt i det rummet att koncentrera sig på bilden, på den projektion av känslor, idéer, visioner som konstnären vill åstadkomma.
Just nu pågår en utställning av Lars-Olof Loeld i galleriet. Om honom skriver galleristerna själva i utställningsprogrammet: ”Lars Olof skapar sina bilder i en avskalad symbolik. Kvadrater och linjer. En solnedgång som himlen färgat rosa. Ett hav utifrån en ulktramarinblå linje”.
Samtidigt, i ett anslutande rum, visas bilder från fler konstnärer.

Konsten att hänga konst

Galleriet har förstås en affärsmässig sida. Det är lätt att se rollfördelningen mellan de två kompanjornerna i rörelsen. Lars utgör den konstnärliga delen av rörelsen. Björn den affärsmässiga. Det är ett företag och det måste drivas affärsmässigt.
Något som Goma erbjuder som är lite utöver det vanliga är att Lars, med sitt ”absoluta gehör för konst” (Björns beskrivning), hjälper till att analysera rummet konsten ska hänga i, föreslå verk som fungerar i miljön och ser till att det blir en fungerande hängning av bilderna. Detta utan att det blir något extra påslag på priset.

Många kanske tvekar inför att släppa ansvaret över interiören till någon annan. Men för Björn är det naturligt.

– Man tar hjälp av arkitekter när det gäller design av hus och av advokater när det gäller juridiska frågor. Så varför skulle man inte ta hjälp när det gäller att hänga konst?

Björn Inganäs.
Björn Inganäs.

 

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *