Nyheter

Uppåt för sängkläder i Värnamo

Värnamo Sängkläders ledningsgrupp

2016 blev ett bra år för Värnamo Sängkläder. Omsättningen gjorde ett ryck upp med 15 procent. Nu funderar företagsledningen på att nyanställa.

Värnamo Sängkläder är Sveriges enda tillverkare av kuddar och täcken, med produktionen kvar i Sverige. Under sitt varumärke Varnamo of Sweden säljer företaget sina produkter genom 330 återförsäljare i Sverige och även genom den egna webbshopen. 2016 nådde företaget nytt omsättningsrekord, 50 miljoner kronor, ett lyft från året innan med 15 procent.
– Det är roligt, säger Kenneth Åhlander, vd.
– Framför allt är det vår kudde Anemon XL som ligger bakom uppgången, men inte bara, vi ökar på flera produkter.

Blågult säljer

Det faktum att produkterna är tillverkade i Sverige är en faktor bakom framgången, tror företagsledningen. Ett kvitto på det är att man fick en ny återförsäljare under året, Jysk, tack vare att det är just svensktillverkat.

Kejsar-kudde

– De värdesätter den blågula flaggan, säger Berit Åhlander-Nilsson.
Under 2016 har Värnamo Sängkläder börjat märka en del av sina produkter med en liten blågul flagga. Eftersom det är ett bra försäljningsargument kommer den flaggan att synas på en större del av sortimentet framöver.

Behöver nyanställa?

Har ni klarat ökningen med befintlig personal, eller har ni nyanställt under året?
– Vi har hyrt in personal för att klara ökningen, säger Kenneth. Fem–sex personer har behövts för att klara produktionsökningen. Det kan bli aktuellt med nyanställningar snart också.

Ska ni gå upp i fler skift?
– Periodvis gör vi det redan idag, men det beror på försäljningsutvecklingen framöver.

Utveckla sortimentet

Idag har Värnamo Sängkläder både egen tillverkning och handel med produkter som tillverkas av underleverantörer. Men trenden är tydlig; det är de egentillverkade produkterna man vill satsa vidare på. I slutet av 2015 lanserade företaget en ny produktserie; täcken, kuddar och madrasskydd med ull som fyllning och det ekologiska materialet Tencel i tyget. Det är en väg man vill fortsätta på.
– Vi kikar hela tiden på olika andra sorters material för att utveckla produkterna, säger Martin.

Ställer ut i Frankfurt

Värnamo Sängkläder är ett helsvenskt familjeföretag. Exporten står idag för ca 10 %, men företaget hoppas kunna öka den delen. 2016 var tredje året man ställde ut på textilmässan i Frankfurt.
– Det är en av världens största mässor i vår bransch. Man hoppas ju att det ska leda till bra kontaker, säger Berit.
Oavsett om det blir nya internationella kontrakt eller inte står företaget inför angenäma problem. De 7 000 kvadratmetrarna i anläggningen i Värnamo börjar kännas lite trånga. Fortsätter uppgången kan det bli aktuellt att investera i nya maskiner och eventuellt bygga till.

Leif-i-produktion

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *