Nyheter

Toftaholm goes Schlager!

Toftaholm Herrgård

Nya idéer ska sätta Toftaholm Herrgård även på den lokala nöjeskartan. Man rivstartar 14 maj med att öppna herrgårdsportarna för ett Eurovision-paket.

Pelle och Eva Hjortblad är nya ägare av Toftaholm Herrgård. Det är en herrgård med anor flera hundra år tillbaka i tiden och där det varit värdshusrörelse sedan åtminstone 1600-talet.
Det är en tradition som förpliktigar.
– Vi kommer inte att ändra på det som är bra och som folk uppskattar med Toftaholm. Däremot kommer vi att addera nya moment, säger Pelle Hjortblad.
Toftaholm har länge varit ett besöksmål för lite mer långväga gäster. Till exempel kommer det tre gånger i veckan en busslast med amerikanska turister på besök. Man har olika paket för golf, wellness, yoga och man anordnar konferenser och bröllop, med mera.

Toftaholm Herrgård Pelle Hjortblad
Pelle Hjortblad framför huvudbyggnaden på Toftaholm Herrgård.

Men något saknas i herrgårdens mix av utbud, tycker de nya ägarna.
– Vi vill attrahera närbefolkningen mer än man gjort tidigare.
Ett inslag i den vägen är att det kommer att anordnas grillkvällar på fredagar. Terrassen håller på att byggas om just nu för att passa det ändamålet.
– Vi vill nå en lite yngre publik. Inte ungdomar direkt, men lite yngre än de som traditionellt har kommit till Toftaholm.
Det gäller att ta fram nya idéer för att lyckas med det. Och den 14 maj kommer herrgården att ha ett specialevenemang för Eurovision. Då blir det storbildsskärm och en maffig ljudanläggning i ett av de större rummen. Man dukar upp med europeisk buffé med mat från olika länder som deltar i Eurovision och erbjuder vickning på kvällen när finalen är avgjord.
Det kan bli en spännande kväll, för det svenska bidraget är något av en favorit.
– Det ligger tvåa hos internationella bookingfirmor.

Vad kommer kvällen att kosta då?
– Vi har valt att halvera priset på rummen för det här tillfället, så två personer i ett dubbelrum kommer att kosta 995 kronor och buffén 295 per person. Vill man inte ligga över kostar buffén 395. Men då ingår vickning i det priset. För de som övernattar ingår vår fina herrgårdsfrukost.

Hur är intresset?
– Vi har fått några bokningar redan och det är ju några veckor kvar så vi hoppas att det kommer att slå väl ut.
När man pratar med Pelle Hjortblad blir man snart översköljd med idéer om vad som går att göra på Toftaholm i framtiden.
– Vi tycker att vi har hittat ett guldläge här, säger han om Toftaholm.
– Vi har tittat på 11 herrgårdar innan, som vi varit intressenter av. Men inget som ligger så vackert som Toftaholm.
Pelle radar upp fördelar med herrgården; husen är väl samlade kring huvudbyggnaden, E4:an går inte långt ifrån, solnedgångarna över Vidöstern är fantastiska, och så vidare.
Dessutom är Toftaholm laddningsstation för ägare av elbilen Tesla.

Toftaholm Herrgård Aborren.
Abborren, en värdshusbyggnad från 1600-talet. Finns på Toftaholm Herrgårds ägor.

Hittar Teslaägarna hit?
– Jadå, vi hade ett gäng i söndags som åt vår brunch medan de laddade bilarna. De sa att Toftaholm är det absolut bästa laddningsstället i landet. Sådant är ju jättekul att höra.
Nu grunnar Pelle som bäst på om man ska lägga till ytterligare laddningsmöjligheter, även för elbilar av andra märken.
Pelle har så mycket idéer och ser

Toftaholm herrgård
Gammal väggmålning i Abborrens källarvalv.

så mycket möjligheter med Toftaholm att det skulle krävas en hel artikelserie för att berätta allt. Men en idé sticker ut lite extra: på herrgårdens ägor finns ett hus från 1600-talet som byggdes som värdshus från början, men som på senare tid inte använts alls mycket. Det heter Abborren och Pelle har särskilda planer för det. Utöver en mycket intressant 1600-talsinteriör som kan rymma riktiga gästabud hör det även en stämningsfull källare till huset. Valvformade rum som verkligen sätter tidsandan till några sekel tillbaka i tiden. När vi går in i det ena av de två källarrummen fladdrar det till av flaxiga vingar inne i det mörka valvet. Det var en fladdermus som tydligen har sitt bo där nere. Lite ruggigt, men det förstärker ju den genuina miljön.
– Här ska vi ha en vinkällare, säger Pelle och visar det ena av de två valven.
– Och här inne ska vi ha vinprovningar, säger han och ler stort vid tanken.
Det är en mäktig atmosfär där nere. På väggen på ena kortsidan finns en stor väggmålning. Gammal. Hur gammal förtäljer inte historien. Men kanske sedan huset blev till. Den föreställer en man med en mycket intensiv blick. Man undrar vem det kan vara. Första värdshusägaren kanske? Eller är det rent av Mats-Jan själv, mannen som påstås gå som spöke i huset.

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *