Nyheter

Svarvning med precision

Sandviks metall Karl Andersson svarvning skärande bearbetning

Sandviks Metall i småländska Kulltorp är ett företag som bygger på långsiktighet och kvalitet.

Sandviks är ett genuint familjeföretag. Startat på det klassiska småländska sättet i ett gårdshus till villan.
– Ja, min farfar och några kompanjoner till honom startade företaget för 74 år sedan, i ett hus på fastigheten, som hette Sandvik, berättar Karl Andersson, som är ägare och vd idag.
Idag huserar företaget i moderna och mer ändamålsenliga lokaler. Men det 74-åriga arvet lever vidare. Karls bror Henrik är produktionschef. Så kunskapen om skärande bearbetning ligger i företagets blodomlopp, bokstavligt talat.

Du har vuxit upp med företaget och sprungit här sedan barnsben?
– Ja, det var ju inte tal om att vara ledig på loven när jag växte upp. Man skulle jobba. Men det har jag nytta av idag. Jag kan fortfarande gå ut i verkstaden och ställa flera av de maskiner vi har.

Söker operatör/ställare

Nu söker ni fler att anställa?
– Ja, vi söker en operatör/ställare nu.
Det är brist på kunniga maskinoperatörer, så det är lite av ”säljarens marknad” över arbetsmarknaden, i alla fall i Småland.

Sandviks metall skärande bearbetning

Vad skulle Sandviks kunna erbjuda en ny operatör/ställare?
– Vi är en ung och flexibel ledning. Passar man för jobbet så tror jag att man kan hitta en avslappnad arbetsmiljö med möjligheter här.
– Går det bra kan man lära sig mer och börja programmera och få mer ansvar.
Sandviks bygger gärna långsiktiga relationer. Både med kunder och medarbetare. Men det är förstås ett arbete som inte passar alla.
– Man måste vara intresserad och vilja utvecklas. Det här är inget jobb som man bara kan ha för att stämpla in och plocka ut en lön. Det funkar inte.

Noggrannhet och kvalitet

Det är stora fönster i verkstaden på Sandviks. Det flödar av dagsljus och det är ett städat lugn som råder i lokalen. Automatsvarvarna från Traub står uppradade i verkstaden. En av dem är urplockad, där håller ställarna Bela Bokor och Daniel Andersson på att byta verktyg. Det är det vardagliga scenariot. Det är alltid någon maskin som håller på att ställas.
Sandviks-4-webb

 

Att ställa och programmera är de kritiska momenten i skärande bearbetning. Det är där produktens kvalitet avgörs. Och det är framför allt hög kvalitet som Sandviks vill konkurrera med.

För en kund, vad är fördelen med Sandviks?
– Vi går alltid all in för att serva dem på bästa sätt. Vi är inte nöjda förrän vi överträffar deras förväntningar, säger Karl.

Finmekanik i slutprodukten

Hur kan ni påverka kvaliteten? En svarv är väl en svarv?
– Ja och en ritning är en ritning. Men med utvecklad känsla för hur man ställer och programmerar så kan man påverka slutresultatet en hel del.
Sandviks är inriktade på produkter lite mer åt det finmekaniska hållet. Det är inte de tjocka diametrarnas verkstad. Man hittar detaljer från Sandviks i produkter som högpresterande stötdämpare för motorcyklar, i medicintekniska produkter, i kontantmaskiner, i mätteknikutrustning med mera.
Sandviks är ett företag med 12 anställda och en omsättning på drygt 20 miljoner kronor idag. Man vill växa förstås och är öppen för nya kunder. Det är kunder som tillverkar produkter med höga kvalitetskrav som Sandviks helst arbetar med.
– Kunder som funkar bäst med oss är de som ligger i det ”övre segmentet”. Lite mindre serier, lite exklusivare produkter, säger Karl.

Sandviks-3

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *