Nyheter

Succé för Värnamo industriexpo

Det var glada utställare som kunde summera första dagen av Värnamo Industriexpo. Rekordmånga besökare kunde räknas in på några av företagen.

– Det känns som att det är fler besökare än det brukar, säger Björn Ahlqvist VD för Salvagnini Scandinavia, som levererar maskiner för bearbetning av plåt.
Björn räknar med att cirka 200 besökare ska ha hittat till Salvagninis lokaler på Bredasten. Just detta att maskinleverantörer i Värnamo öppnar upp bjuder in kunderna till sig är det unika med Värnamo Industriexpo
– Att gå på en stor mässa och titta ger inte så mycket. Att komma hit och se maskinerna i arbete och träffa leverantörerna på plats, det ger mig mycket mer, säger en av besökarna hos Salvagnini.

Salvagnini Björn Ahlqvist.
Glada miner hos Salvagnini. De har ovanligt många besökare under årets mässa.

– Jag hade två delegationer som hängde på låset idag. De var här innan åtta, när jag kom, berättar Tobias Kruse på Norima.
– Sedan har det banne mig bara forsat in.
Norima säljer begagnade verkstadsmaskiner och har en imponerande mängd maskiner av olika typer i sina stora lokaler vid Halmstadvägen i Värnamo.

Blir det affärer gjorda också, under expot?
– Jag skulle säga att jag har tre fantastiskt fina möjligheter, som ett resultat av den första dagen på expot. Två av dem är med nya kunder som dykt upp idag.

Philip Norin, Lotta Rosenqvist och Tobias Kruse på Norima är nöjda med årets expo.
Philip Norin, Lotta Rosenqvist och Tobias Kruse på Norima är nöjda med årets expo.

Ahlsell hyr in sig i en del av Norimas lokaler, för att få plats att visa några nya maskiner. Tyvärr drabbas Ahlsell av konflikten som pågår i Göteborgs hamn.
– Vi skulle få hit en ny fräs som vi ville visa här idag, men den är fast i hamnen, säger Kjell Gallneby på Ahlsell.
Men Kjell är nöjd med resultatet av mässan ändå.
– Det är jättebra. Jag har hundra som har anmält sig som ska komma under mässan. Sedan tror jag det kommer ett 20-tal spontanbesökare.
En av de stora fördelarna med evenemanget är att företagen drar kunder åt varandra. Även om en del av dem är konkurrenter, så har de nytta av att kunder gärna passar på att gå till flera företag, när de ändå är i Värnamo.

Kjell Gallneby på Ahlsell.
Kjell Gallneby på Ahlsell.

Ravema satsar stort på industriexpot. Man har disponerat om sin stora utställningshall för expot, arrangerat seminarier och tagit hem nya maskiner.
– Det är ett bra expo för oss i år. Vi har bra med folk, säger Anders Jinglöv, som är affärsområdeschef för verktyg på Ravema.
– Seminarier är nytt för oss under expot. Vi har två seminarier som vi själva tycker är jätteintressanta. Det ena är industriell automatisering, där vi pratar om flexibilitet i automationen. Det andra tema är Industri 4.0, där vi försöker lyssna på Mazaks syn på 4.0, där kunderna får bilda sin egen uppfattning och ta till sig det de vill av 4.0.

Hur ser det ut med antal besökare?
– Normalt brukar vi ha 100-120 anmälningar. Hittills idag (strax efter lunch på onsdagen) har vi haft 200. Så det ser jätebra ut. Vi är jättenöjda!

Ravemas satsning på seminarier har slagit väl ut, menar Anders Jinglöv.
Ravemas satsning på seminarier har slagit väl ut, menar Anders Jinglöv.

Din Maskin är stor sponsor av HV 71. Det märks hos företaget under expot. HV:s guldtränare Johan Lindbom är på plats under båda dagarna. Han har med sig SM-bucklan och visar upp. Besökarna kan ta tillfället i akt att snacka hockey och prova sin skicklighet med klubba och puck. Dessutom har man en magiker som går runt bland besökarna och underhåller med trolleri. Men det är förstås plåtbearbetningsmaskinerna som drar till sig största intresset
Kunderna är intresserade av ny teknik och årets upplaga av expot har gått bra för Din Maskin.
– Det har gått fantastiskt bra. Vi är supernöjda, verkligen. Bra mix på kunder, även en hel del potentiella nya kunder till oss, säger Marie Rosengren på Din Maskin.

Hockeyintresset är på topp på Din maskin
Hockeyintresset är på topp på Din maskin

TL Maskinpartner surrar det av ljudet från maskiner och människor. Lokalerna är fyllda av besökare och leverantörer som passar på att ställa ut hos TL Maskinpartner.
– Vi har haft 110 besökare idag (onsdag) och räknar med lika många i morgon. Det är vad vi brukar ha ungefär. Det är bra, vi är nöjda med antalet besökare, säger Carola Fransson på TL Maskinpartner.

Är det köpsugna kunder som besöker er nu?
‘– Ja, det är det. Nästan alla som kommer in här är tillverkar som har mycket att göra och behöver investera.

vd Flemming Hort och Carola Fransson på TL Maskinpartner är nöjda med årets expo.
Vd Flemming Hort och Carola Fransson på TL Maskinpartner är nöjda med årets expo.

Vid ingången till Herber engineering står ett stort kranium efter en Tyrannusaurus Rex. Det är en replika i naturlig storlek, som är printad i BLB Industries stora 3D-skrivare. BLB hyr in sig i Herbers lokaler och det är första gången det unga företaget är med på expot.
– Vi hade inga förväntningar på expot, för vi har inga svenska kunder. Vi har cirka 40 förfrågningar i månaden. Ingen av dem är från Sverige.
– Trots det är det 45 bolag som föranmält att de vill träffa oss här på expot. Så vi är positivt överraskade, säger Thomas Burman på BLB Industries.

Vad säger besökarna, blir de sugna på att köpa?
– Det är tudelat. Man är jätteintresserade av vad vi håller på med, men det är så annorlunda och det är en så stor investering att man behöver vänja sig vid tanken.
BLB säljer utskrifter på uppdrag, men det är som maskinbyggare man ser sin framtid. Och världen håller på att mogna för deras banbrytande maskin.
– Vi har sålt en maskin som vi är oerhört stolta över. Det är till ett företag i indien som skriver ut delar till kraniumimplantat.

Jacob Lundin, Cim Bergdahl och Thomas Burdal på BLB Industries.
Jacob Lundin, Cim Bergdahl och Thomas Burdal på BLB Industries.

Även Herber engineering har positiva upplevelser av årets expo. De räknar med 300 – 400 besökare under expot
– Det är väldigt bra. Vi har ny mjukvara och nya maskiner här att visa upp också. Vi har nyutvecklad programvara, för att kunderna lätt ska kunna programmera maskinerna, säger Anders Alrutz på Herber Engineering.
– Vi framtidssäkrar också, för framtidens teknologier och operativsystem och den biten.

Kommer det nya kunder också?
– Ja, det dyker upp rätt mycket nya kunde faktiskt. Även leverantörer.

Är man nära att göra affärer när man kommer hit som besökare?
– Både ja och nej. En del är det och andra inte. En del är nya och nyfikna och en del vill ha in offerter.

Anders Alrutz på Herber Engineering.
Anders Alrutz på Herber Engineering.

 

 

 

 

 

 

 

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *