Nyheter

Automatiska lager som sparar golvyta

Parernosterverk

Nästan alla verksamheter kräver lagerhantering. Alla lagersystem kräver golvyta. Men det finns metoder att spara rejält på golvytan och samtidigt ha en minutiös ordning i lagret.

Bengt Sören Josefsson, Logitec
Bengt Sören Josefsson

Bengt Sören Josefsson driver företaget LogiTec Materialhantering AB, i Värnamo, han har specialiserat sig på smarta lagersystem. Bland annat paternosterverk och hissautomater. Det är automatiska lagersystem som gör vardagen enklare för dem som använder dem.
För att ta ett exempel: en bilverkstad. Där behövs ett reservdelslager och ett system som håller ordning på alla specialverktyg. Behöver man en reservdel får man springa ut på lagret och hämta och kanske till en annan del av verkstaden för att ta fram rätt verktyg. Med en lagerautomat som ett paternosterverk kan man flytta in lagerhanteringen i verkstaden och alltid få fram det man behöver i lagom plockhöjd.

Hissautomat Logitec
Hissautomat.

Det låter ganska smidigt?
– Ja, de som har hittat det här som lagersystem är ofta väldigt nöjda, säger Bengt Sören.
– Dessutom är det ergonomiskt riktig plockhöjd. Man behöver inte böja sig eller klättra på stegar för att nå artiklarna.

Vad är det för skillnad mellan paternosterverk och hissautomater?
– Man brukar säga att det du har i hyllställ kan du ha i ett paternosterverk och det du har i pallställ kan du ha i en hissautomat.

Det här måste vara ett alternativ när man står inför att bygga ut sin verkstad, för en lagerautomat frigör väl golvyta?
– Ja, det gör det. Samtidigt får man en ren hantering. Det ligger i ett slutet system och blir inte dammigt som det kan bli när det ligger på en öppen hylla.
Bengt Sörens specialitet är att handla med begagnade lagerautomater. Logitec köper in, demonterar, servar och sätter upp lagerautomaten hos en ny kund.
– Det ingår också utbildning av personalen.

Är det lång livslängd på dem?
– Ja, vi har automater från 1980-talet som går än. De är väldigt driftsäkra. Vi gör kontinuerlig service på dem, så de håller länge.

Men dyra?
– Ja, men köper man begagnat blir det betydligt billigare. Ofta under halva priset. Man sparar både på miljön och pengarna genom att återanvända automater som fungerar bra.

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *