Nyheter

Klassiska lampor i klassisk miljö

Kulturlampan klassisk lampdesign

Maria och Frank Randow startade Kulturlampan ur en frustration att inte hitta rätt lampa till sitt nybyggda hus på landet. De fick helt enkelt starta ett eget företag.

I den lilla byn Taglarp utanför Vaggeryd har Maria och Frank byggt sitt drömhus. Uppe på en liten höjd ligger det nybyggda huset, i klassisk stil, med utsikt över de omgivande hagarna, där hästarna går och betar.
– När vi byggde huset sökte vi efter belysning. Googlade och sökte på nätet. Det fanns inte så mycket i de stilar vi sökte. Då var då idén på företaget dök upp, berättar Maria Randow och begynnelsen av företaget.

Kulturlampan utebelysning
Kulturlampan har över 500 modeller i sortimentet. Klicka här för att komma till webbshopen.

Sökandet efter armatur i klassisk stil till gården ledde dem till en leverantör där även tillverkningen i klassisk stil. Armaturerna gjuts och bearbetas för hand med hantverksmässig omsorg.
Genom gjuteriet kom man i kontakt med det holländska företaget KS, som designar och marknadsför en rad klassiska lampmodeller. Nu är Kulturlampan återförsäljare av KS produkter, samtidigt som man har kontakter med andra tillverkare, som Norrahammars Bruk, för trädgårdsmöbler och produkter som hör till trädgården och som passar i stil.

Maria och Frank på verandan, med lampan Hovstallet som ramar in entrén.
Maria och Frank på verandan, med lampan Hovstallet som ramar in entrén.

Änglagård heter husdrömmen som förverkligats för Maria och Frank. De flyttade in för cirka ett år sedan. Sista finishen på gården är man igång med. Lampstolpar i klassisk stil ska sättas upp vid uppfarten till huset.
Men det har varit mycket jobb. Husmodellen kommer från Mjöbäcksvillan. Men väldigt mycket egen tid är nedlagt på bygget.
– Vi är ju lite sådana, att vi tycker om att kasta oss in i nya projekt, säger Maria.
Familj, hästar, företag och husprojekt. Allt på en gång.
– Men nu får det bli lite lugnare, tycker Frank.

Änglagård heter Frank och Marias gård, ligger utanför Vaggeryd i Småland.
Änglagård heter Frank och Marias gård, ligger utanför Vaggeryd i Småland.

Att bo på landet har länge varit en dröm för Maria och Frank. Dels har de hästintresset som är enklare att få utlopp för på landet och dels är det en livsstil som lockat.
– Vi har tittat på olika ställen innan. Men vi har inte velat bo för långt bort, säger Frank.
Nu bor de i det närmaste perfekt, med bara 1,9 kilometer till närmaste livsmedelsbutik och med friluftsområdets motionsspår intill. Men ändå helt ute i de fria ytornas och den rika klorofyllens lantliga landskap.
– Nu kan jag inte tänka mig att bo någon annanstans än här, säger Maria där vi sitter på verandan, dricker vårt kaffe och blickar ut över hagarna.

Verandan, med vägglampor i brons som lyser upp.
Verandan, med vägglampor i brons som lyser upp.

Kulturlampan är precis i sin linda. Hemsidan med webbshop och ett omfattande sortiment är på plats. Logistiken finns och nu ska Frank och Maria börja marknadsföra sitt nya företag.
De driver företaget tillsammans och är erfarna företagare. Frank driver sedan tidigare Bilcenter Skillingaryd. Där är det fysisk försäljning. Med Kulturlampan blir det, till en början i alla fall, 100 procent e-handel.

Vad tror ni Kulturlampan är om fem år?
– Det är jättesvårt att säga. Men vi hoppas att vi då har nått ut som vi vill och att vi har så mycket kunder så att vi kan leva på det, säger Maria.

Änglagård, sedd från söder.
Änglagård, sedd från söder.

 

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *