Nyheter

Industrin öppnar sig i Värnamo

Värnamo Industriexpo

Fräsar och svarvar. Vattenskärare och laserskärare. Robotar och visionsystem. Plåtbockning och rörbockning. Nytt och begagnat. Jättestora 3D-printrar. Plus lite till…

Det är ett fullmatat buffébord med verkstadsmaskiner som erbjuds under Värnamo Industriexpo, 10-11 maj. Maskinleverantörerna i Värnamo har vänt på kuttingen och bjuder hem besökare till sig. Istället för att trängas i en mässlokal, får besökarna tillfälle att se och känna maskinerna på plats, hemma hos leverantörerna.

Alla deltagare i Värnamo Industriexpo Deltagarna i Värnamo industriexpo 2017.
Klicka här för mer information »

14 maskinleverantörer i ett gemensamt expo. Hur lyckas ni samsas om det?
– Innan hade företagen sina egna öppna hus. Idén väcktes att vi kunde göra det gemensamt, för att locka fler besökare. Det är ju så många företag i branschen som är samlade i Värnamo, säger Carola Fransson som arbetar TL Maskinpartner.
I år blir det sjunde gången expot anordnas. Konceptet var lyckat redan från första året.
– Vi räknar med att det kommer mellan 2 000 och 3 000 besökare.

Nytt och begagnat

För en maskinköpare lockar måhända konceptets effektivitet. Tillsammans erbjuder de 14 leverantörerna en fantastisk bredd i sortimentet. Här hinner man med flera leverantörsbesök koncentrerat under ett par dagar. En besökare hittar allt från begagnade verkstadsmaskiner till det nyaste inom automation och robotsystem.

Vad är vinsten för er som deltar i expot?
– Många som kommer till expot är här för att titta på den senaste tekniken. De når vi normalt inte. När de ändå är här kommer flera till oss också och börjar fundera över alternativ, säger Tobias Kruse på Norima som säljer begagnade maskiner.

Vad hoppas du på med årets expo?
– Vi vill hitta så många potentiella kunder som möjligt. Har vi tur får vi någon affär under expot. Det har hänt flera gånger tidigare.

Djup tradition

Att det finns så många maskinleverantörer i Värnamo kommer av en djup tradition. Här fanns tidigare flera stora maskintillverkare med varumärken som Sajo, Värnamo maskin och Jochnick & Norrman. De tillverkade svarvar, fräsar, hyvlar, pressar och mycket annat.
Flera av tillverkarna finns inte kvar idag. Men maskinkunskapen har levt kvar i staden. Det manifesteras i att en lång rad maskinleverantörer, service – och automatiseringsföretag finns koncentrerade till Värnamo idag.

Tillverkar jättestor 3D-printer

Men det finns fortfarande maskintillverkare kvar i Värnamo. Herber Engineering, som tillverkar rörbockningsmaskiner, är till exempel med i expot. Och en nystartad tillverkare är med som debutant i år, BLB Industries. De tillverkar jättestora 3D-printrar.
Att de är stora och klarar av att skriva ut mycket material snabbt är grejen.
– En vanlig skrivare skriver ut 15 gram i timmen, vi skriver ut sju kilo i timmen, berättar Tomas Burman på BLB Industries för att förklara skillnaden mellan traditionella 3D-printrar och BLB:s stora skrivare.
Det är stor efterfrågan på skrivarna. Men förfrågningarna kommer till över 95 procent från utlandet, berättar Tomas Burman. Svenska maskinköpare har inte sett möjligheterna med stora 3D-printrar ännu riktigt. Men det kanske Industriexpot kan råda bot på.
– Industriexpot är bra. Normalt brukar man ju inte tvinga ut publiken till en massa olika ställen. Men det gör man här och folk kommer. Det brukar vara välbesökt och trevligt.

 

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *