Nyheter

HV71 satsar på egna talanger

HV 71 Johan Holm och Johan Davidsson

Lagkänsla och egna talanger, det är viktiga ingredienser i HV71:s långsiktiga plan. 

HV71:s båda sportchefer Johan Hult och Johan Davidsson gästade frukostmöte (som arrangeras av Värnamo Näringsliv, Värnamo Företagarförening och Företagarna Gnosjöregionen), fredagen 7 oktober. De berättade om HV:s strategi och långsiktiga plan.
Klubben har nyligen gått igenom ett stålbad där man tvingats skära tio miljoner i kostnader för att komma i ekonomisk balans. Samtidigt har man skärpt den sportsliga strategin. Johan och Johan berättade för Värnamoborna vad man tycker är viktigt. Kortfattat kan man säga att man bygger på lagkänsla och individuell utveckling.

Fokus på laget

Om man ställer frågan; vad är viktigast när man bygger ett framgångsrikt ishockeylag? Då blir det självklara svaret:laget.
Både Holm och Davidsson har själva framgångsrika hockeykarriärer bakom sig och relaterar till sin egen tid som spelare.
– När det fungerat bra är det alltid laget självt som beslutat sig, säger Johan Davidsson.
Tränaren har alltså en underordnad betydelse i HV:s hockeyfilosofi. Det är i spelarna svaret finns. Och när det gäller spelare ser man faktiskt skillnad på dem, beroende på var de kommer ifrån.
– Det är de spelare som kommer härifrån som är de som är beredda att offra lite extra för laget, säger Johan Davidsson.

Vad menar du med ”egna”, man kan väl tänka sig att många ungdomar från Värnamo har HV-hjärtan också?
– Ja, absolut. Närområdet är viktigt för oss. Värnamo, Eksjö och runt om. Vi skulle inte klara oss utan de spelarna som kommer därifrån.

Laget och individen

Störst klubbhjärtan hittar man hos de egna talangerna alltså.
– Helt klarar man sig inte utan att komplettera med spelare utifrån. Men de egna talangerna är väldigt viktiga. De har lite mer att svara upp mot, med alla släktingar och kompisar som också håller på laget.
Johan och Johan berättar vidare att klubben har bestämt sig för vilken typ av hockey man vill spela.
– Det är vanligt att när man anställer en tränare, så köper man också dennes hockeyfilosofi. Men vi vill äga frågan själva. Tränaren är viktig, men han måste gå med på att spela hockey så som HV vill att hockey ska spelas.
Det är spelarna som är genomgående fokus i Hult & Davidssons ledarfilosofi. Det är fokus på laget och laganda, men ett kollektiv består ju av individer, som också måste fungera var för sig. Under deras egna karriärer gjorde spelarna som de blev tillsagda, i stort sett. Tränarna bestämde träningsupplägget. Det har man vänt på.
– Individen måste stå i centrum i sin egen utveckling, säger Johan Hult.

Text och bild:
Thomas Lundh
SEO Kompetens

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *