Nyheter

Värnamo först med enbart elbussar

Nästa sommar kommer stadsbusskartan att ritas om helt i Värnamo. Och det blir bara eldrivna bussar som ska trafikera de nya stadsbusslinjerna.

– Vi blir först i landet med att trafikera en hel stad med elhybridbussar, säger Stina Gof som är utvecklingschef på Värnamo kommun.
Håller planerna kommer den nya stadstrafiken med elbussar att starta i augusti 2017.
Det finns visserligen elbussar som kör enstaka linjer i svenska städer redan idag. Men ingen kommun har alltså helt gått över till elbussar. Eller elhybridbussar, som det handlar om. Bussarna som ska köra i Värnamo har både elmotor och dieselmotor, men kommer att kunna köra större delen av sträckorna med eldrift.

Sex minuter att ladda

Laddningen av bussarna kommer att ske under turen. Det ska byggas en laddstation vid järnvägsstationen i Värnamo. Där dockar bussarna till, laddar i sex minuter och är sedan redo att köra en runda till, som tar 20 minuter att tillryggalägga.
Bussarna kommer från Volvo, faktablad om bussmodellen hittar du här.
Stina Gof presenterade nyheten om elbussarna i fredags på en företagarfrukost på Vandalorum, som anordnas av Värnamo Näringsliv, Värnamo Företagarförening och organisationen Företagarna.

Stina Gof Värnamo kommun
Stina Gof, utvecklingschef i Värnamo, är glad över satsningen på elhybridbussar.

Under den frukosten fick Värnamoföretagarna information om flera kommunala projekt. Bland annat om ytterligare en elbussatsning. När stationen för höghastighetsbanan ska byggas strax utanför Värnamo är planen att det ska bli en matarlinje med elbusstrafik till den från centrala Värnamo.

Föregångare

Det är inte enbart kommunen som driver projektet. Busstrafiken sköts av JLT (Jönköpings Läns Trafik), som finansieras av Region Jönköping.
Det är ju då politiker från hela länet som är med och beslutar om satsningen.

Hur har det varit att driva projektet?
– När det gäller regionen är det JLT som hart haft de kontakterna. Man fick nyligen igenom budgeten där satsningen på elhybridbussarna i Värnamo ingick.
– På hemmaplan i Värnamo har det varit ett enhetligt gillande av satsningen. Det kostar en del pengar för kommunen att anlägga nya bussgator och så. Men Värnamos politker står bakom satsningen i allra högsta grad. Man vet att det är en förutsättning för att staden ska kunna förtätas och utvecklas.

Så Värnamo är pådrivande i elbussutvecklingen?
– Ja absolut. Vi tycker att det är jättespännande att få vara föregångare i en sådan här satsning.

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *