Att ta dykcertifikat på hemmaplan kan vara både enklare och billigare än att göra det utomlands på semestern.
Till de allra populäraste resmålen för dykare hör Maldiverna, Röda Havet, Thailand och Malapasqua på Filippinerna. Cory Symeons, som utbildar dykare, ser flera fördelar med att ta dykcertifikat i Sverige, redan innan avresan, i stället för att göra det på resmålet.
– Varför skall man bränna dyrbar semestertid i ett klassrum utomlands, när man kan få utbildningen på sitt eget språk, på hemmaplan? Det är billigare att ta dykcertifikatet i Sverige och man har dessutom gott om tid att läsa in sig på kurslitteraturen, säger han.
Det märks att Cory, som är född i Chicago i USA, brinner för dykning.
– När jag var ung var det min morfar som uppmuntrade mig att se på filmer med havsutforskaren Jacques Costeau, vilket väckte min fascination för världen under vattenytan, berättar han.
– Jag tävlingssimmade i arton år och jobbade som Life Guard vid amerikanska stränder. År 1987 följde jag med en kompis till det berömda Stan’s Dive Shop i San José i Kalifornien och tog dykcertifikat. Sedan var jag fast. Att dyka ger en extra dimension på livet. Tyngdlösheten, tystnaden och naturen under vattnet ger en stark, nästan meditativ upplevelse. I dykmiljöerna träffar man spännande människor och kan besöka intressanta platser.
Dykutbildningar
Under de följande åren gjorde han många spännande dykresor till olika platser i världen. Det var också på en sådan resa han träffade den svenska kvinna som sedan blev hans fru. År 1991 flyttade Cory till Sverige. Han startade dykutbildningar i Ljungby 2014. Sedan var det dags att utvidga verksamheten till Värnamo 2016 och Halmstad 2017.
Hur ser utbildningsupplägget ut?
– Om vi pratar om grundkursen så håller vinterkursen på i fyra veckor i Ljungby och Värnamo. En kväll i veckan är det två och en halv timmes teori och praktiken är alltid på söndagen och dykningen genomförs i en simhall, eller ute om vädret är bra, fortsätter Cory.
– På sommaren har vi under sex till åtta veckor intensivkurser i Halmstad som genomförs på en vecka, måndag till fredag klockan 08.00 till 16.00. Teorin görs måndag, tisdag och onsdag medan dykövningarna utförs torsdag och fredag. Vi är totalt sju instruktörer som utbildar. Sedan finns ett stort antal vidareutbildningar och specialkurser för den som vill utvecklas mera.
Prova på dykning
– För den som är nyfiken finns det möjlighet att prova på hur det är att vara viktlös och att andas under vattnet. Provdykningen består av en teoridel, poolövningar och en fri dykstund. Instruktören är med under hela passet. Provdyka kan man göra redan från åtta års ålder om man är fullt frisk.
– I stället för att bara ligga på stranden och steka, gör man något minnesvärt av sin semester. Många kompletterar dykningen med undervattensfotografering och kanske vrakdykning. Och man behöver inte åka utomlands för att hitta fina dykmiljöer. Särskilt västkusten i Sverige har ett unikt marint liv som varierar under olika tider på året. På våren, medan vattentemperaturen är under tio grader kan man hitta nakensnäckor som är mycket vackra att se på. Under hela året hittar man borstmask, krabbor, trollkrabbor och hummer. Jag tycker att dykning förhöjer upplevelsen av en semester, vare sig det är på hemmaplan, eller på andra sidan jorden, säger Cory avslutningsvis.
- delningar
- Share on Facebook
- Share on Twitter