Nyheter

Behöver du digital detox?

Teknikberoende har blivit ett allt större problem. I länder som Sydkorea, Kina, Storbritannien och USA har det öppnats mottagningar där man kan få hjälp att vänja sig av med missbruk av modern teknik, så kallad digital detox. En del av de intagna hade efter månader av dataspel och oavbruten uppkoppling all sin vakna tid, blivit av med både arbete och vänner och har av doftspår att döma, inte heller alltid haft tid att sköta sin hygien.

Behandlingen är tuff. Patienten har ingen tillgång till internet och teknikprylar under en längre behandlingsperiod. Istället får han strukturera upp sitt liv för att få kontroll över sitt uppförande med hjälp av kognitiv beteendeterapi. Det ger en möjlighet att reducera stress, fokusera på att umgås med andra och komma i kontakt med naturen. Ökad närvaro, minskad ångest och en bättre uppskattning av livsmiljön nämns som positiva effekter av behandlingen.

Utvärdera din teknikanvändning

 Följande frågor kan vara en hjälp att utvärdera om tekniken tar för stor plats i ditt liv.

Blir jag irriterad eller på dåligt humör när jag inte kan använda min mobil, platta eller dator på grund av dålig täckning eller någon annan orsak?

Sitter jag kvar vid datorn långt efter det klockslag jag i förväg bestämt att avrunda?

Förlorar jag välbehövlig nattvila för att jag inte kan sluta kolla om jag fått nya meddelanden?

Har mina teknikvanor gått ut över relationen till familj och vänner? Skulle mina familjemedlemmar hålla med om mitt svar på den frågan?

Svaren på frågorna kan ge en hint om vad man behöver göra, antingen på egen hand eller genom att söka professionell hjälp.

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *