Nyheter

Chocken – att få ett stort stipendium

500 000 kronor till en lovande ung konstnär. Åke Andréns konstnärsstipendium är Sveriges största. Nu är det snart dags att dela ut det igen.

Fem gånger har Åke Andrén stiftelsen delat ut sitt stora konstnärsstipendium. Det återstår 45 år att dela ut, innan pengarna i fonden är planerat att ta slut.
Stipendiet är på 500 000 kronor och har stor betydelse för de lovande konstnärer som får det.
– Stipendiet har betytt väldigt mycket för mig, säger Alexandra Kucharska, som fick stipendiet 2014. Det har gett mig tid att stå i ateljén och det gav mig trygghet att prova på olika saker. Bland annat gav det mig möjlighet att ge mig på ett skulpturprojekt som jag tänkt mycket på innan, men inte kunnat tidigare.

Konstnärens frihet

Vad konstnären använder pengarna till är upp till dem.
– Vi har den inställningen att vi lägger oss inte i, men får göra precis vad man vill med pengarna, säger Åke Andrén, donator och stiftelsens grundare.
– Jag är övertygad om att stipendiet betyder att man får arbetsro under några år och slipper oroa sig för ekonomin, säger Björn Teke, som är ledamot i stiftelsens styrelse.

Chocken

– Det var lite av en chock när jag fick stipendiet, säger Carl Hammoud, som var den förste att få stipendiet, 2012.
– Jag kände inte till något så stort stipendium, som man dessutom inte kan söka, utan där en jury väljer ut en stipendiat.
– Jag var precis på väg att åka ut ur min ateljé. Så priset betydde att jag kunde välja en ateljé precis som jag ville ha den. En stor ateljé där jag kan stå själv, den har jag fortfarande kvar.

Uppmärksamhet

Stipendiet för inte med sig enbart pengar. Det innebär ganska stor uppmärksamhet. Stipendiaten förväntas att ha utställningar på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, på Jönköpings läns museum och på Borås konstmuseum.
– Det betyder mycket. Jag hade mest ställt ut i Skåne innan. Det är inte så lätt att få en utställning i Borås annars till exempel, säger Alexandra Kucharska.

Leder det till nya kontakter?
– Ja, lite grand, ju mer man ställer ut, desto synligare blir man.

Skiftande jury

Det är inte Åke Andrén själv eller stiftelsens styrelse som bestämmer vem som ska tilldelas stipendiet. Det är en självständig jury som väljer det. Jurymedlemmarna har skiftat genom åren. Det är en tanke med det, att urvalet över åren ska bli så brett som möjligt. Årets jury ingår Ebba Matz, konstnär. Karin Sidén, museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde. Ann-Sofie Noring, vice museichef vid Moderna muséet i Stockholm. Vilken konstnär de valt ut i år ska tillkännages 30 augusti.

 

Jurymedlemmar genom åren:

Ann-Sofie Noring
Björn Springfeldt
Carl Magnus
Ebba Matz
Ernst Billgren
Jochum Nordström
John-Erik Franzén
Karin Sidén
Mårten Castenfors
Max Book
Susanna Slöör
Sune Nordgren

Tidigare års stipendiater:

2012 – Carl Hammuod
2013 – Stina Rosenberg
2014 – Alexandra Kucharska
2015 – Johannes Heldén
2016 – Oskar Korsàr

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *